عبداله بهمنش روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا پیرامونان شایعات پیش آمده در فضای مجازی در خصوص مشاهده آنفلوآنزای پرندگان ، ضمن تکذیب این مساله اظهارداشت: در قالب برنامه رصد و پایش بیماری اکیپ های استان بر اساس برنامه ملی کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان آمادگی کامل دارند.
وی با اشاره اینکه وضعیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در داخل استان کاملا پاک و مدیریت شده است بیان کرد: می طلبد، مرغداران به اطلاعیه های بهداشتی در خصوص بیماری انفلوانزای فوق حاد پرنده گان توجه کنند و هرگونه کاهش تولید و کاهش مصرف و تلفات را به دامپزشکی اطلاع دهند.
آنفلوانزای فوق حاد طیور یک بیماری ویروسی پرندگان می باشد، ویروسهای آنفلوانزا دارای سه نوع تیپ C,B,A می باشند. در طیور فقط تیپ A می تواند ایجاد بیماری نماید. این تیپ علاوه بر طیور، سایر حیوانات از جمله خوک، اسب و همچنین انسان را درگیر می کند.
پرندگان وحشی و آبزی می توانند بدون اینکه خود مبتلا به بیماری شوند، ویروسهای آنفلوانزای طیور را با خود جابجا کنند. خوک به عنوان میزبان واسط ویروسهای آنفلوانزای طیور و پستانداران می باشد.
مرغ و خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، پرندگان زینتی، پرندگان وحشی و شتر مرغ از پرندگان حساس به بیماری می باشند.
سرایت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان توسط پرندگان مهاجر از کشوری به کشور دیگری انجام می شود.
سالانه بیش از چهار میلیون قطعه پرنده به ۶۲۰ نقطه آبگیر ایران مهاجرت می کنند، بنابراین با تمام اقدامهای کنترلی و پیشگیرانه در مناطق روستایی، ویروس وجود دارد و تالاب ها و محل برخواستن پرندگان مهاجر می تواند عامل بروز و تشدید بیماری آنفلوانزای پرندگان باشد.
به همین منظور در اواسط آبانماه امسال، رییس سازمان دامپزشکی کشور از بروز و شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از معدومسازی همه پرندگان حساس در فارم های آلوده و محدودیتهای جابجایی و حمل و نقل به ترتیب در شعاع سه کیلومتری مزرعه آلوده هشدار داد.
سازمان دامپزشکی در دو سال گذشته در زمینه طرح ملی هدفمند کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از جمله واکسیناسیون، رصد و پایش بیماری در مناطق روستایی و صنعتی اقدامات خوبی انجام داده است به طوری که سالانه برای مقابله با این بیماری بیش از ۱۲۰ میلیون دوز واکسن تزریقی تامین می شود.
طرح ملی هدفمند کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که از اواخر سال گذشته آغاز و طی یک برنامه سه ساله ادامه دارد.