به گزارش ایرنا، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری روز شنبه در همایش ” قیام زنان لَرده” در استان بوشهر افزود: تاریخ استان بوشهر بسیار باشکوه است و کارهای خوبی در زمینه بیان همه عوامل این شکوه انجام شده است اما در مقام بیان همه عوامل کارهای بسیار دیگری باید انجام شود.
وی بیان کرد: مردم استان بوشهر ۶۰۰ سال تاریخ مبارزاتی ضد استعماری دارند و این یک افتخار و عزت است که باعث شده این استان در تاریخ منطقه و جهان همچون ستاره ای پرفروغ بدرخشد.
صفایی بوشهری بیان کرد: استعمار کهنه تا قرن ۱۹ همه جغرافیای ارزشمند جهان شامل شاخ آفریقا و آمریکای لاتین مرکز معادن طلا و حوزه های کشاورزی پرسود و منطقه خلیج فارس و شبه قاره هند که به عنوان غنی ترین منطقه به شمار میرود را نشانه گرفته بود.
وی ادامه داد: حوزه خلیج فارس هرچند از نظر مساحت سومین آبراه جهان است اما از نظر استراتژیک به عنوان نخستین آبراه بین المللی تاثیر گذار در نظام سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و کانون تحولات جهانی به شمار میرود.
صفایی بوشهری با بیان اینکه بوشهر دروازه تمدن ایران است گفت: تاریخ گواه این است که انگلستان چهار بار از زمان محمد شاه تا احمد شاه قاجار به بوشهر حمله کرده است و هر بار با مقاومت مردم روبرو میشدند و شکست میخوردند.
وی بوشهر را جغرافیای استراتژیک ایران معرفی کرد و ادامه داد: اوج حمله انگلیس به بوشهر در سال ۱۲۹۴ هجری شمسی بود که سرداران بزرگی همچون رئیسعلی دلواری با فتوای علمای دینی با تجاوزگران مقابله کردند و سرانجام با توطئه داخلی این سردار بزرگ مقاومت ترور و به شهادت رسید.
صفایی بوشهری تصریح کرد: رئیسعلی دلواری به عنوان یک مکتب، تفکر و دانشگاه مبارزه ضد استعماری شناخته میشود و پس از حمله انگلیس به بوشهر و پذیرش شکست، تاکنون استعمار پیر حمله نظامی دریایی نکرده است.
امام جمعه بوشهر استعمار بدون جنگ را استعمار نو دانست و گفت: استعمار فرانو نیز تفکرات جامعه را مورد هدف و نشانه و هویت دینی و ملی را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی رواج بیبند وباری، تسخیر تفکر، ایجاد انحراف در هویت ملی و دینی و رواج ابتذالگری را از هدفهای استعمار فرانو دانست و گفت: تنها راه برخورد با این نوع تهاجم، مقاومت فرهنگی، رسانهای و نرم است.
صفایی بوشهری با اشاره به حماسه زنان بوشهری در برابر تهاجم انگلیسیها یادآور شد: در مقابل تهاجم استعمار پیر انگلیس زنان استان بوشهر که قیام “زنان لَرده” تنها بخشی از این حماسه است، پرچمدار پایداری هویت ملی و دینی شدند.
وی با تشریح حمله انگلیس در اسیر کردن مردان منطقه گیسیکان دشتستان افزود: در این زمینه، زنان لرده به انگلیسیها حمله کردند و ضمن شکست آنان، زمینه بازگشت متجاوزان به منطقه خود را فراهم کردند.
امام جمعه بوشهر اضافه کرد: ۱۲ شهریور ماه روز شهادت رئیسعلی دلواری بهعنوان روز ملی مبارزه با استعمار در تاریخ ایران به ثبت رسیده و بر اساس برنامهریزی قرار است از سال آینده یکی از روزهای هشتم، نهم یا پانزدهم آبانماه بهعنوان روز ملی ضد استعماری بانوان ایران با نماد زنان لرده استان بوشهر در تاریخ و تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شود.
در پایان این همایش از زنان حماسه ساز استان بوشهر از جمله مادران شهدا، نوادگان زنان لرده، نوادگان سرداران، علما مبارزه با استعمار، ورزشکاران و هنرمندان بانوی بوشهری تقدیر و از چند اثر هنری نیز به همین مناسبت رونمایی شد.
در سال ۱۲۹۷ هجری شمسی نیروهای انگلیسی بعد از تصرف بوشهر به دنبال حمله به مرکز ایران بودند که در منطقه لَردِه ( روستایی کوهستانی در قلب کوههای گیسکان در شمال شرقی شهر برازجان مرکز شهرستان دشتستان) در هشتم تا دهم آبان با مقاومت مردمان آن منطقه روبرو شدند و یک نبرد که به ظاهر آنها پیروز میدان بودند، شکل گرفت و مردان را دستگیر کردند.
اما زنان این منطقه وارد میدان شدند و نه تنها اسیران را نجات بلکه انگلیسیها را فراری دادند و با این اقدام خود حماسه ای به یاد ماندنی آفریدند.